UNGERSK GULASCH

2012-10-14 • 17:41:00


4port. - koktid 1-1½ timme + beredning
Ingredisenser:
- 3 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- ca. 1kg nötkött [exempelvis högrev]
- en skvätt olja
- 4-5msk tomatpuré
- ½tsk rårörsocker
- 1½tsk torkad mejram
- 3tsk paprikapulver
- 3-4msk kalvfond + 1L vatten
- 2 röda paprikor
- ca. 300gram potatis
- Maizena att reda av med
- salt och peppar

Gör så här:
Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Lägg åt sidan och se om du behöver putsa köttet [tips till er som inte känner er helt hundra på kött; det finns oftast färdiga grytbitar av nöt att köpa i köttdisken!] och skär det därefter i bitar. Jag föredrar lite större köttbitar, men detta är en smaksak och vill man spara koktid gör man de aningen mindre. Hetta upp olja i en gryta stor nog att få plats med 1L vätska + dryga kilot av övriga ingredienser. Bryn därefter köttet med lite salt och svartpeppar [om bottnen av din gryta är för liten rekomenderar jag dig att bryna köttet i omgångar alt. att bryna i stekpanna och därefter tillföra i grytan allt efter som.] Tillsätt därefter den hackade löken och låt mjukna en aning. Därefter är det dags för kryddorna, sockret och tomatpurén. Rör om och tillsätt sedan kalvfonden som du rört ut i (gärna) varmt vatten. Lägg på lock och låt sedan koka på medelvärme i ca 45min-1timme, beroende på storlken på grytbitarna. Under tiden skalar du och tärnar potatis i större bitar. Även paprikorna ska kärnas ur och tärnas grovt. Dessa tillsätts efter 45min-1timme och låter kokas med tills dess att potatisen är färdigkokt - ca. 10-15 min. Smaka sedan av din gryta och se om du behöver mer salt eller peppar eller lite socker om du upplever den lite besk. Om din gryta fortfarande är lite vattnig/rinnig så kan du lösa upp en tsk eller två av Maizena majsstärkelse i lite kallt vatten och sedan droppa i sakta under omrörning för att få den aningen tjockare. Var försiktig bara så att du inte har i för mycket! Servera sedan med ett gott bröd och en klick crème fraiche, gräddfil eller liknande. Smaklig måltid!

Agapi, E.


Comments

Leave a comment:

Name:
Remember me?

E-mail: (private)

Share your Blog/URL:

Comment:


RSS 2.0